fitnesstips voor de zwangerschap

Zes fitnesstips voor de zwangerschap

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap zowel geestelijk als lichamelijk gezond blijft, zodat je voor jezelf en je groeiende baby kunt zorgen. Fit blijven helpt je ook sneller te herstellen na de bevalling, vermindert pijn en helpt je zelfs om te slapen.

Fit blijven terwijl je zwanger bent lijkt misschien ontmoedigend, maar je hoeft echt maar kleine dingen te doen om dit te bereiken.

1. Blijf gehydrateerd

Een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om fit te blijven tijdens de zwangerschap is veel water drinken. Water is een cruciaal onderdeel voor de groei van je baby. Het helpt bij de vorming van de vruchtzak en de placenta, die beide voedingsstoffen aan je baby leveren.

Je kunt snel uitgedroogd raken als je last hebt van ochtendmisselijkheid of als je vaak oververhit bent en zweet. Door elke dag 8-12 glazen water te drinken, kun je ervoor zorgen dat je baby krijgt wat nodig is en jij gehydrateerd blijft.

Tip: personal training zwangerschap

2. Blijf in beweging

Zelfs als je je vermoeid en ongemotiveerd voelt, is het essentieel om elke dag een vorm van beweging te krijgen. Meer bewegen kan je vermoeidheid genezen, ook al voelt het als een contra-intuïtieve maatregel.

Je hoeft geen spinningles te bezoeken of een marathon te lopen. Een wandeling van 20 minuten of een korte yogales zou voldoende moeten zijn om gezond te blijven. Beweging is vooral belangrijk als je te maken hebt met lastige pijnen en gebrek aan energie. Regelmatige beweging tijdens de zwangerschap blijkt ook zwangerschapsdiabetes te voorkomen en zelfs stress te verlichten.

3. Vermijd suiker

Suiker vermijden kan voelen als een monumentale taak, vooral als je last hebt van zwangerschapshonger. Het American Journal of Preventive Medicine meldt echter dat het eten van veel suiker tijdens de zwangerschap de cognitieve vermogens van een kind kan schaden, zoals hun intelligentie en geheugen.

In plaats van naar chocolade te grijpen, kun je beter kiezen voor natuurlijk zoete opties, zoals fruit. Door nu gezonde, duurzame gewoonten te creëren, zul je ook beter in staat zijn om gezonde routines door te geven aan je kind als het opgroeit.

4. Probeer te mediteren

Het creëren van een ontspannende ruimte waar je mindful en rustig kunt zijn, kan je helpen om door een hormonale achtbaan te navigeren. Elke dag 15-20 minuten mediteren kan jou en je baby rust brengen. Meditatie kan stress helpen verlichten, betere slaap opwekken, en het risico op postpartum depressie voor aanstaande moeders verlagen.

5. Eet een gezond dieet

Tijdens de zwangerschap moeten jij en je baby een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen eten om ervoor te zorgen dat aan de voedingsbehoeften van jou en je baby wordt voldaan. Het eten van verstandige, gezonde maaltijden zal ook helpen om zwangerschapsdrang op afstand te houden.

Voor calcium eet je groene groenten en zuivel. Eet pasta, rijst en brood voor foliumzuur, dat essentieel is voor de groei van je baby. Voor ijzer eet je veel eieren, bonen en zalm.

Uitgelicht: personal trainer na zwangerschap

6. Vergelijk niet

Ieders zwangerschapsreis is anders, dus vergelijk voor je gemoedsrust jouw reis niet met die van een ander. Jouw behoeften zijn niet dezelfde als die van een ander. Luister naar je lichaam. Rust wanneer je het nodig hebt, en wees niet bang om hulp te vragen.